Iemand beledigen lijkt de gewoonste zaak van de wereld geworden. Op straat, op de sportvelden, op school. Zelfs docenten beledigen lijkt eerder regel dan uitzondering. Een onderzoek van DUO (2018) naar de sociale veiligheid van docenten schetst een onrustbarend beeld. Tel daarbij op de volledige norm-vervaging op sociale media, dan kun je makkelijk concluderen dat verhuftering blijkbaar de nieuwe norm is geworden.

De Enschedese Myrthe (19) is het beu om als een lustobject nageroepen te worden in haar eigen stad. De seksuele intimidatie waar zij en haar vriendinnen mee te maken krijgen, is vaak stuitend grof. Haar petitie - een oproep aan de gemeente Enschede, waar ze woont, om actie te ondernemen - kreeg veel navolging.

Verhuftering is overigens van alle tijden en overal. Het hangt samen met de bril die je opzet. Alleen lijkt het nu net alsof de huftercommunity een soort competitie heeft georganiseerd over wie het hardst wangedrag kan vertonen. Hoe kun je de verhuftering tegengaan? Een grote stap in de goede richting is het aanpassen van het referentiekader. Bespreek regelmatig wat ‘normaal' en ‘abnormaal gedrag’ is. Onderstaande posters kunnen daarbij helpen. Er is gekozen voor uitingen waarbij sommigen vinden dat je dan 'een beetje' over de schreef gaat. Onthoud dan dat je ook niet 'een beetje' zwanger kunt zijn... De posters zijn volledig gratis en gemaakt in Google Tekeningen. U kunt de posters opslaan in uw eigen Google Drive.

Download de poster
Download de poster
Download de poster