De kleinschalige kunsttuin in Winterberg-Mollseifen laat laagdrempelige en humorvolle kunstobjecten zien en is bedoeld voor jong en oud. Onderstaand treft u een toelichting aan voor ieder kunstobject - genummerd van 1 t/m 18.

01

Banksy is het pseudoniem van een Britse kunstenaar. Zijn kunstwerken zijn vaak politiek en humoristisch van aard. In zijn straatkunst combineert hij graffiti met een hem kenmerkende sjabloontechniek. Zijn straatwerk is te vinden in verschillende Europese steden, maar ook buiten Europa zoals in Palestina en de Verenigde Staten. Banksy's werk karakteriseert zich door zijn pakkende en humoristische beelden, in combinatie met slogans. De boodschap is doorgaans pacifistisch, antikapitalistisch, tegen de gevestigde orde en voor vrijheid. Hij maakt daarnaast regelmatig sculpturen zoals Paint Pot Angel (2009). Het gerucht dat Robert Del Naja, medeoprichter van de popformatie Massive Attack, de kunstenaar is, gaat al een aantal jaren.

02

Whatshisname is wellicht de meest ironische naam voor een kunstenaar. De in Polen geboren Sebastian Burdon begon al jong met het maken van zijn eerste digitale kunst. Na zijn verhuizing naar Londen in 2006, werkte Sebastian met verschillende Britse kunstenaars als assistent, terwijl hij werd begeleid en zijn vak verfijnde voordat hij aan een solocarrière als professionele kunstenaar begon. Ook buiten het VK heeft Sebastian Burdons werk veel bijval gekregen. Zijn werk was o.m. in New York, Los Angeles en Hong Kong te zien. Zijn vaak speelse en provocerende, maar verrassende invalshoek en Neopop-geïnspireerde stijl leveren hem veel lof op. Zijn sculptuur Riot of Liberty (2020) is geïnspireerd op de Black Lives Matter protesten in de VS.

03

Niclas Castello is een Duitse kunstenaar wiens schilderijen en sculpturen zowel de invloeden van de Popart als het Neo-expressionisme weerspiegelen. Zijn serie The Kiss, waarin commerciële beelden en luxemerken zijn verwerkt, is een knipoog naar Jeff Koons, terwijl zijn luxe brandblussers (2014) doen denken aan Takashi Murakami's fascinatie voor popcultuur. Castello was eind jaren negentig betrokken bij de straatkunstbeweging in Duitsland en verhuisde in 2001 naar Parijs, waar hij een opleiding schilderkunst volgde. Hij keerde kort terug naar Duitsland om naar de kunstacademie te gaan voordat hij naar New York verhuisde. Vanaf 2008 reist hij de wereld rond en begon hij te werken met galerieën in Europa en de Verenigde Staten.

04

Urs Fischer is een in Zwitserland geboren kunstenaar die in New York woont. Fischer werkt op het gebied van beeldhouwkunst, fotografie en schilderen. Zijn subversieve benadering van kunst wordt vaak beschouwd als beïnvloed door anti-kunstbewegingen zoals Neo-Dada. Sinds Fischer halverwege de jaren negentig zijn werk in Europa begon te vertonen, heeft hij een enorm aantal objecten, tekeningen, collages en kamergrote installaties gemaakt. Fischer is door het tijdschrift Vault beschreven als een van de belangrijkste hedendaagse kunstenaars die vandaag de dag leven. Zijn werk The Kiss is een replica van Auguste Rodin's beroemde beeldhouwwerk. Tijdens een tentoonstelling in 2017 konden bezoekers het kunstwerk naar believen opnieuw vormgeven.

05

Damien Hirst is een Brits kunstenaar en groot kunstverzamelaar. Hirst volgde zijn opleiding aan het Goldsmiths College in Londen. Daar verwierf hij zijn eerste kunstverzameling door werk te ruilen met medestudenten. Hirsts bekendste werken zijn dieren die in een aquarium worden gepreserveerd in formaldehyde. Zijn werk 'For the Love of God' uit 2007 - een afgietsel van een schedel bezet met diamanten - gaf veel ophef vooral over de vraag of dit kunst is. Het werk Domestos (2014) bestaat uit flessen bleekmiddel. Volgens de kunstenaar geven de flessen ons (valse) hoop, dat we op de een of andere manier de slechte dingen in de wereld kunnen laten verdwijnen. Hirst is een van de duurste nog levende kunstenaar van dit moment.

06

Ottmar Hörl is een Duitse conceptkunstenaar en vooral bekend om zijn grootschalige installaties. Hij was bijna twintig jaar professor aan de Academie voor Schone Kunsten in Neurenberg. In 1994 plaatste hij in Seligenstadt 1000 tuinkabouters met de naam Sponti. Na verloop van tijd verdwenen de kabouters uit het stadsbeeld - mensen namen een tuinkabouter mee naar huis of vonden de tuinkabouter zo banaal dat ze hem verwijderden, wat een essentieel onderdeel van het kunstproject was. In 2006 maakte hij de huidige Sponti-kabouter, die in een korte tijd een cultstatus verwierf. Hörls Sponti-kabouter grijpt terug op de zogenoemde Sponti-scene van de jaren zeventig en tachtig in Duitsland, een beweging van non-conformistische linkse activisten.

07

Brian Donnelly, beter bekend als KAWS, is een Amerikaanse kunstenaar en ontwerper. Zijn werk omvat herhaaldelijk gebruik van een aantal figuratieve karakters en motieven, waarvan sommige dateren uit het begin van zijn carrière in de jaren negentig. Aanvankelijk schilderde hij ze in 2D, later werden ze gerealiseerd in 3D. Sommige van zijn figuren zijn zijn eigen creaties, terwijl andere bewerkte (strip)iconen zijn. Vanaf 2002 werkt hij samen met speelgoedfabrikant MediCom om enkele van de meest verzamelde versies van het teddybeerachtige beeldje Bearbrick te produceren. De Bearbricks van KAWS tonen de kenmerkende ronde teddy-oren en 'X'en in plaats van ogen. Hij wordt door de 'echte' kunstwereld nog steeds niet serieus genomen.

08

Joseph Klibansky is een Nederlandse beeldend kunstenaar. In 2016 opende hij een galerie in de Amsterdamse P.C. Hooftstraat en in 2017 vond zijn eerste solotentoonstelling plaats in Museum de Fundatie in Zwolle. Geïnspireerd door technologie, mode, design, architectuur, reizen en muziek geeft hij met zijn werk vorm aan een wereld die balanceert tussen utopie en schrikbeeld. Damien Hirst en Jeff Koons zijn zijn grote voorbeelden. Hij beschouwt zichzelf als een merk en pleit voor het samengaan van kunst en commercie. Deze zienswijze heeft voor veel kritiek gezorgd binnen de Nederlandse kunstwereld. Internationaal begint hij steeds meer naam te maken met o.m. grote Astronaut-sculpturen die hij vanaf 2014 maakt.

09

10

Jeff Koons is een Amerikaanse beeldend kunstenaar wiens werk wordt gedomineerd door de thema's banaliteit en verleiding. Na een opleiding aan het Maryland College of Art en het Art Institute of Chicago verhuisde Koons in 1976 naar New York, waar hij de aandacht trok met readymades die bestonden uit o.m. stofzuigers. Voor de serie Banality uit 1988 maakte Koons gebruik van technieken waarmee doorgaans porseleinen kitschbeeldjes worden geproduceerd. Een relletje rond de aankoop van zo'n beeld, 'Ushering in banality', door het Stedelijk Museum in Amsterdam zorgde voor grotere naamsbekendheid van Koons in Nederland. Zijn werk Kiepenkerl (1987) is een kopie van het kunstwerk uit Münster en Balloon Dog is een werk uit 2008.

11

Yue Minjun is een Chinese kunstenaar en woont en werkt in Beijing. Hij is vooral bekend om schilderijen waarin hij zichzelf schaterlachend portretteert. Dit kenmerkende beeld van de Lachende Man kom je ook tegen in zijn sculpturen, aquarellen en prints. De stijl van Yue Minjun is terug te voeren op het werk van Geng Jianyi, die Yue inspireerde met zijn werk van zijn eigen lachende gezicht. Vanaf de eeuwwisseling is een generatie succesvolle Chinese kunstenaars opgestaan als Ding Yi, Liu Wei, Huang Yuxing, You Jin, Xu Zhen, Zhan Wang, Li Chen, Zhao Bandi, Ai Weiwei, Cao Fei, He Xiangyu, Chen Wenling, Ah Xian, Zhu Wei, Xu Zhen, Luo Brothers, Li Lihong, Li Hongbo, Liu Wei, Diao Wei en natuurlijk Yue Minjun.

12

Thierry Guetta, beter bekend onder zijn bijnaam Mr. Brainwash, is een in Frankrijk geboren en in Los Angeles werkende straatartiest. Zijn werk werd verkocht voor vijfcijferige bedragen op zijn in eigen beheer gefinancierde debuuttentoonstelling 'Life is beautiful' (2008). Het succes van zijn tentoonstelling kwam door een combinatie van een gehypte straatkunstmarkt en de aanbevelingen van kunstenaars als Banksy en Shepard Fairey. Naast zijn solowerk, ontwierp hij de platenhoezen van Madonna en Michael Jackson en werkte samen met Mercedes-Benz, Coca Cola en Hublot. Ook doneert hij kunstwerken ter ondersteuning van het LGBT-centrum in Los Angeles en werkt samen met Product RED om mensen met aids te helpen. Met Silver Beagle doet hij vanaf 2020 ook mee aan 'sculpturemania'.

13

Takashi Murakami is een Japanse kunstenaar die zowel in traditionele media zoals schilderkunst, als in nieuwe, digitale en commerciële media werkt. Murakami is afgestudeerd aan de Tokio Academie voor Schone Kunsten en studeerde Boeddhistische schilderkunst. Hij wordt gezien als de grondlegger van de Japanse Neopop. Deze kunststroming heeft een bijna obsessieve interesse in anime, manga en andere vormen van popcultuur. De stijl wordt gekenmerkt door grote egale kleurvlakken en door anime en manga geïnspireerde figuren. Een 'lachende bloem' komt veel voor in zijn kunstwerken, zo ook in Happy man (2019). Murakami wordt vaak genoemd als een van de meest invloedrijke hedendaagse kunstenaars.

14

Richard Orlinski is een Franse kunstenaar en woont en werkt in Parijs. Na zijn studie economie werkte hij jarenlang voor het MBA Institute in Parijs. Pas in 2004 maakte hij van zijn hobby zijn beroep. Galeries begonnen zich al snel voor zijn werk te interesseren. Zijn ster rees snel toen privéverzamelaars als Sharon Stone en Pharrell Williams zijn werk kochten. Het succesvolle werk King Kong maakte hij in 2012. Hij exposeert en verkoopt in galeries in Aspen (VS), Londen, Parijs, Courchevel en Saint Tropez. En hoewel Orlinski al jaren commercieel succes boekt - zelf zegt hij dat hij de best verkopende Franse kunstenaar is, is hij niet erg aanwezig op tentoonstellingen en collecties van de meest invloedrijkste musea.

15

Gerhard Richter is een Duits kunstenaar en is een van de grondleggers van het Duitse Neo-realisme. Hij studeerde aan de Kunstacademie in Dresden. Begin jaren zestig vluchtte Richter met achterlating van zijn schilderijen vanuit de DDR naar West-Duitsland en vervolgde zijn kunstopleiding aan de Kunstacademie Düsseldorf. In 1964 had Richter zijn eerste solotentoonstelling en hij geniet sindsdien een groeiende reputatie binnen de hedendaagse kunst. In 2002 organiseerde het Museum of Modern Art (MoMA) in New York een groot retrospectief naar aanleiding van zijn 70e verjaardag. Dit was de grootste tentoonstelling die daar ooit aan een levende kunstenaar gewijd werd. Zijn werk Kugel III stamt uit 1992.

16

Scholz & Friends is een reclamebureau in Duitsland. In 2007 maakten ze voor het Duits Olympisch Comité een campagne om mensen aan het sporten te krijgen met de slogan: 'If you don't move, you get fat!'. In een tweetal beelden zagen we een obese president Abraham Lincoln (Lincoln Memorial) en een obese David (Michelangelo). Is reclame kunst? In dat zelfde jaar was in het Cobramuseum de expositie ’De kunst van het verleiden, hoe reclame je beweegt’ te zien waar diezelfde vraag werd gesteld. Goede reclame vermaakt, ontroert en/of verleidt. Net als kunst. Natuurlijk is reclame geen kunst, maar het schuurt (soms) aan de kunst. Hiernaast recent werk dat Scholz & Friends voor McDonald's Duitsland maakte.

17

Elly van Gent maakte in 2012 een prachtige buste van graaf Casimir zu Sayn-Wittgenstein-Berleburg (1687-1741). Als autodidact is zij puur in haar werk en wist de graaf treffend te vangen in klei. De buste maakte onderdeel uit van de tentoonstelling 'Die Suche nach dem wahren Glauben'. In 2013 was het 300 jaar geleden dat de zogenoemde Höhendörfer (w.o. Mollseifen en Neuastenberg) werden gesticht door deze graaf. Een belangrijk onderdeel van de geschiedenis van het voormalige graafschap is de periode van de philadelphische ('broederlijke') gemeenschap in de eerste helft van de 18e eeuw. In de tijd van Casimir was het graafschap tot ver over de landsgrenzen bekend als toevluchtsoord voor hugenoten en kerkelijke separatisten.

18

Andy Warhol was een Amerikaans kunstenaar en wordt gezien als een van de belangrijkste grondleggers van de Popart. Warhol werd in de jaren zestig van de vorige eeuw beroemd om zijn 'vlakke' en contrastrijke schilderijen en zeefdrukken van verpakte producten en alledaagse objecten zoals Campbell’s Soup. En voor zijn gestileerde portretten van beroemdheden als Marilyn Monroe en Elvis Presley. In 1975 publiceerde hij zijn boek 'The Philosophy of Andy Warhol', waarin hij zijn nuchtere kijk gaf op kunst, schoonheid, roem, werk en leven. Van hem is de uitspraak: 'Geld verdienen is kunst, werken is kunst, en goede zaken doen is de allerbeste kunst'. Hij begreep als eerste dat kunst en commercie kunnen samengaan.

De genoemde kunstwerken zijn vaak ongeautoriseerde kopieën van originele werken. Gezien het doel van de kunsttuin - jongeren enthousiasmeren voor beeldende kunst - achten wij dit toelaatbaar. De genummerde kunstwerken in de kunsttuin met verwijzing naar teksten op deze website, dienen daarom gelezen te worden als 'in de stijl van'.
Teksten: Ronald Swensson