Home
Kunst doet meer dan je zou vermoeden; kunst is van invloed op de sfeer en het weerspiegelt de persoonlijkheid van een organisatie. Goed gekozen kunst werkt daarnaast onderscheidend naar de buitenwereld toe en verbeeldt op een aansprekende wijze de interne waarden van een organisatie. Recent onderzoek laat zelfs zien dat kunst op kantoor niet alleen de creativiteit stimuleert, maar ook stress vermindert! Het Stimuleringsfonds heeft een beperkt jaarlijks budget voor de aankoop van beeldende kunst. Ondanks dit beperkte budget, is het toch mogelijk een attractieve collectie op te bouwen! De collectie heeft een geheel eigen karakter gekregen omdat jaarlijks aan een geselecteerde kunstenaar een opdracht wordt verstrekt om te werken vanuit het thema 'de KUNST van het verkopen'. De kunstenaar wordt uitgedaagd om met dit thema een doek of sculptuur te maken. Onderstaand treft u de 'pronkstukken' uit de collectie aan.

2009 Het trainingscentrum in Sauerland heeft een vergaderzaal annex Verkoopbibliotheek, die genoemd is naar ons grote voorbeeld, de 'Jan L. Wage Kammer'. Tja, en dan moet er natuurlijk ook wel een mooi portret van Jan in de 'Jan L. Wage Kammer' hangen want wie anders verstaat 'de KUNST van het verkopen'! Het portret is gemaakt door Schildersportret.nl met een vette knipoog naar de manier waarop Mao tijdens zijn Grote Sprong Voorwaarts werd afgebeeld. Ook hebben we een paar fraaie houtgesneden kiepenkerle en een replica van Jeff Koons Kiepenkerl voor de Verkoopbibliotheek aangeschaft. Jeff Koons Kiepenkerl is overigens een exacte kopie van het beeld dat in Münster staat. De Kiepenkerle zijn de oervaders van de moderne verkoop. We vroegen ons ook af wat het duurste abstracte schilderij zou zijn als het op een veiling zou worden aangeboden - de laatste 10 jaar gaan de veilingprijzen voor abstracte kunst regelmatig over de $100 miljoen heen! Na een lange discussie - vergezeld van prachtige rode wijn - denken we dat 'Sterrennacht' van Vincent van Gogh een goede kans maakt. 'Sterrennacht' is ook door schildersportret gemaakt. Verder hebben we een fantastisch doek van Jacob Kanbier en een drietal werken van Anja Derene aangeschaft. 

2010 We hebben Marloes Jansink gevraagd een werk te maken. Op de basisschool wist Marloes al dat ze 'later' iets creatiefs wilde gaan doen. Natuurlijk had ze toen nog geen idee wat ze daar precies mee kon, maar ze heeft vanaf die tijd haar weg uitgestippeld naar de Kunstacademie (ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten). Naast kunstenares is ze ook actief met haar Ontwerpbureau Vanille. Haar schilderij met gemengde techniek verbeeldt volgens ons zeer goed 'de KUNST van het verkopen': de dynamiek van het verkoopgesprek wordt uitgebeeld door geluidsgolven, twee handen die een samenwerking willen bezegelen en fragmenten uit de financiële pagina's van een dagblad. Het kunstwerk van Marloes Jansink heeft een mooi plekje in ons trainingscentrum in Sauerland gekregen! Dit jaar hebben we ook een doek van Fabian - multi-talent en voormalig leerling van Herman Brood - aangeschaft en vier cartoons door Roel Kuijpers laten maken voor de kaften van de 'Jan Wage Klassiekers'. 

2011 We hebben de bekende Twentse kunstenaar LamBert gevraagd om vanuit het thema 'de KUNST van het verkopen' een fraai kunstwerk te maken. LamBert is al op zeer jonge leeftijd al bezig met schilderen en tekenen. Zijn werken zijn duidelijk beïnvloed door de Cobra schilders; de manier van schilderen is altijd direct en spontaan, waarbij hij streeft naar een ongedwongen stijl. Hij maakt meestal zelf de verf en mengt zijn eigen kleuren met acryl, water en olieverf. LamBert zijn werken zijn te bezichtigen in zijn Galerie Lambert in Ootmarsum en opgenomen in verschillende grote nationale en internationale kunstcollecties. De sculptuur verbeeldt een zware onderhandeling - natuurlijk met als eindresultaat een win-win situatie - van een verkoper (met rode ogen) en een klant (twee paar blauwe ogen). Verder hebben we (wederom) werk van Jacob Kanbier aangekocht. 

2012 We hebben een prachtige buste van graaf Casimir zu Sayn-Wittgenstein-Berleburg (1687-1741) door kunstenares Elly van Gent laten maken. De buste maakt onderdeel uit van de tentoonstelling 'Die Suche nach dem wahren Glauben'. In 2013 is het 300 jaar geleden dat de zogenoemde Höhendörfer (w.o. Mollseifen en Neuastenberg) werden gesticht door deze graaf. Een belangrijk onderdeel van de geschiedenis van het voormalige graafschap is de periode van de philadelphische ('broederlijke') gemeenschap in de eerste helft van de 18e eeuw. In die tijd was het graafschap tot ver over de landsgrenzen bekend als toevluchtsoord voor o.m. hugenoten, kerkelijke separatisten en radicaal Piëtisten. Uit die tijd stamt ook de beroemde 8-delige Berleburger Bijbel. De graaf verstond 'de KUNST van het verkopen' door de orthodox-christelijke buurlanden te overtuigen zijn grondgebied met rust te laten (hij bezat zelf geen leger) en door het risicovolle bijbelproject succesvol vlot te trekken. Ook hebben we het eerste geschilderde portret van Casimir (!) laten maken - fraai in een barokke stijl - door het al eerder genoemde schildersportret.nl. Verder hebben we werken van Werner Pantki en Marcel de With aangekocht. 

2013 Buiten de sfeer van het warenhuis werden systematische verkooptechnieken in de tweede helft van de 19e eeuw alleen in Amerika bevorderd. Een belangrijke exponent hiervan was de Amerikaan John H. Patterson. Hij was directeur van National Cash Register (NCR) en één van de eerste industriëlen die een school voor verkoop oprichtte (in 1893). Tevens doceerde hij verkoop-technieken en hield hij verkoopbesprekingen. Doelgerichte reclamecampagnes en goed opgeleide vertegenwoordigers stelden hem in staat zijn producten aan kleinhandelaars te verkopen. In 1888 verscheen de 'NCR Sales Primer', het eerst bekende verkoophandboek (geschreven door Henry Crane en zwager van John H. Patterson), waarin nauwkeurig werd beschreven hoe de kassa's moesten worden gedemonstreerd en hoe men moest omgaan met mogelijke tegenwerpingen en bezwaren. Dit handboek wordt gezien als begin van de moderne verkooptechniek. Ter ere hiervan maakte kunstenares Elly van Gent 'De Handelsreiziger'. Het beeld staat voor de ingang van de Verkoopbibliotheek in ons trainingscentrum in Sauerland en werd in september 2013 door Jan L. Wage onthuld. We hebben dit jaar ook een collectie Delfts blauw aardewerk aangekocht w.o. een drietal zogenoemde tulpenvazen. Tulpen en Delfts blauw aardewerk zijn natuurlijk historisch gezien dè exportproducten van Nederland waarop de slogan 'de KUNST van het verkopen' zeker van toepassing is. De ondernemende Aletta Tuizenga laat het met de hand gemaakte en -beschilderde Delfts blauw aardewerk in Thailand produceren. Verder hebben we een werk van Peter Klashorst aangekocht. 

2014 Dit jaar hebben we een fraaie facsimile uitgave van de Splendor Solis kunnen aanschaffen. De Splendor Solis is een bekend alchemistisch manuscript en wordt toegeschreven aan de legendarische Salomon Trismosin (leraar van Paracelsus). De 22 miniaturen in het boek komen overeen met de 22 kaarten van de hermetische Tarot. De miniaturen zijn gemaakt door Albrecht Dürer, Hans Holbein de Oude en Lucas Cranach. Het boek is te zien in de tentoonstelling 'Die Suche nach dem wahren Glauben'. Dit jaar hebben we ook een prachtige foto van Spencer Tunick gekocht. Op de foto vragen Greenpeace actievoerders aandacht voor smeltende gletsjers. De foto is gemaakt bij de Aletsch gletsjer in Zwitserland. Het Jungfrau-Aletsch gebied staat sedert 2001 op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Verder hebben we digitale kunst van Pascal Habousha verworven. Naast eigen werk (schapen), maakt hij veel werk in opdracht (Pepsi Max). 

2015 Dit jaar hebben we een drietal vrolijke aquarellen van Marian van Manen gekocht. Marian is al meer dan dertig jaar actief als kunstenares en de onderwerpen die ze schildert zijn zeer divers. Dit jaar hebben we voor het eerst een aantal volumineuze kunstboeken aangeschaft. Een erg populair thema voor kunstboeken is het vastleggen van traditionele volksstammen. Het boek ‘Before They Pass Away’ van Jimmy Nelson portretteert op indrukwekkende wijze in meer dan 300 foto’s traditionele stammen met namen als de Rabari, de Mursi en de Himba. Hij reisde tweeënhalf jaar de wereld over om deze culturen vast te leggen voordat ze verdwenen zijn. Nelson won in 2014 de publieksprijs van de Dutch Doc Photo Award. Vergelijkbaar werk maakt Joey Lawrence (Joey L.) (1989). Lawrence reist veel door Ethiopië en fotografeert de inwoners van de Omo-vallei. Van een van zijn reizen is de documentaire 'Gezichten van een verdwijnende wereld' gemaakt. Als derde noemen we fotograaf David Yarrow, vooral bekend van indrukwekkende wildlife foto's. In zijn recente werk 'Mankind' legt hij op een monumentale wijze mens en natuur vast. Er is overigens de laatste tijd veel kritiek op dit type fotografie omdat de beelden teveel geënsceneerd zouden zijn. Een aantal andere aangeschafte kunstboeken zijn van Taschen Verlag.

2016 Dit jaar hebben we een prachtig groot olieverfschilderij van Jan te Wierik aangekocht. Te Wierik werd in 1954 in het Overijsselse Hengelo geboren. Te Wierik was als kunstenaar autodidact. Hij was zowel beeldhouwer als kunstschilder. Vanwege zijn gezondheid legde hij zich steeds meer toe op het schilderen. De laatste jaren van zijn leven woonde en werkte Te Wierik in het Gelderse Rekken. Zijn werk werd geëxposeerd in en buiten Nederland, onder andere in Duitsland en in de Verenigde Staten. Te Wierik was tevens illustrator, musicus, dichter en schrijver. Hij overleed in augustus 2002 op 48-jarige leeftijd.

2017 Het is 100 jaar geleden dat Theo van Doesburg het tijdschrift De Stijl oprichtte om het gedachtegoed van de Nederlandse kunstbeweging De Stijl weer te geven. Wereldberoemde kunstenaars als Piet Mondriaan, Gerrit Rietveld en Bart van der Leck maakten deel uit van de avant-garde beweging. De Stijl heeft de kunst en de wereld om ons heen sterk beïnvloed en zit nog altijd in het DNA van het wereldvermaarde Dutch Design. Om dit jubileum te vieren zijn er in 2017 door het hele land evenementen en tentoonstellingen met als thema Van Mondriaan tot Dutch Design. Op deze website is Dutch Design van o.m. Richard Hutten, Arian Brekveld en Piet Hein Eek te koop.